Hz. Safvan Bin Muattal ve Adıyaman Bölgesinin İslamlaşması

Hz. Peygamber, insanları yapabilecekleri en verimli yerde görevlendirmeye önem verirdi. O işi ehline verme konusuna dikkat ederdi. Büyük sahabelerden bazıları kendisinden görev talebinde bulunduklarında işin ehline verilmesi gerektiğini hatırlatırdı. Nitekim son gönderdiği askeri birliğin başına, genç ve tecrübesiz olduğu için sahabeler itiraz etse de Üsame b. Zeyd’i getirmişti. Halit b. Velit gibi askeri dehaları yeni Müslüman olsa da askeri birliklerin başında gönderiyordu. O, insanların kabiliyetlerinin ön plana çıktıkları yerde daha verimli olacaklarını düşünüyordu.
İslam Tarihi kaynakları, Hz. Peygamber’in Hz. Safvan b. Muattal’a özel bir görev verdiğinden bahsetmektedirler. Hz. Safvan b. Muattal’ın uykusu ağır olduğu, kolay kolay uyanamadığı ve bu sebeple savaşlarda orduya yetişemediği biliniyordu. Beni Mustalık Seferi’nden dönerken de, uyuya kalmış, ordu çekilip git­tikten sonra uyanabilmişti.
Onun uykuculuğu Hz. Peygamber’in gündemine gelmiş onun hakkında:
إنه شيء ابتلاه الله به
Onu Allah çok uykuyla imtihan etmektedir.” demiştir. Gerçekten de Hz. Peygamber’in belirttiği gibi o bu uykuculuğu sebebiyle İfk Olayı gibi tarih boyunca bütün Müslümanların bilecekleri ve Kuran’da okuyacakları büyük bir olayla imtihan olacaktır.
Hz. Safvan b. Muattal, bu durumun ailecek başlarında olduğunu, bu sebeple zaman zaman namazları kaçırdığını, ne yapması gerektiğini Hz. Peygamber’e sormuştu:
فَإِنَّا أَهْلُ بَيْتٍ قَدْ عُرِفَ لَنَا ذَاكَ لَا نَكَادُ نَسْتَيْقِظُ حَتَّى تَطْلُعَ الشَّمْسُ قَالَ فَإِذَا اسْتَيْقَظْتَ فَصَلِّ
“...biz çok uyumakla tanınan bir aileyiz. Güneş doğuncaya kadar uyanamıyoruz. Rasûlullah (s.a.): “Uyandığın zaman namazını kıl," buyurdu.”
Bu sahabenin bu özelliği Hz. Peygamber tarafından bilindiğinden hem onun geç kaldığı için rencide olmasını engellemek hem de uyanamama gibi bir eksikliği pozitife çevirerek değerlendirilme yoluna gidilmiştir. Ayrıca yollar ve coğrafya konusunda tecrübeli olan bu sahabeye bu sebeplerle resmi bir görev vermiştir.
Bu görev ordu artçılığı görevidir. Yani bu iş, ordunun arkasından gelerek düşen eşyaları toplayıp getirmektir. Hz. Safvan b. Muattal, bundan sonra Müslüman ordusunun arkasından geç gelir ve ordudan geri kalarak yollarını şaşıran kimseleri bulup getirirdi. Ayrıca ordudaki neferlerden düşen eşyaları alıp sahiplerine ulaştırırdı. Böylece Hz. Peygamber, ondan bu şekilde faydalanmayı bilmiştir. Hz. Safvan b. Muattal’ın ismi bundan böyle “Sâkatu’l-Ceyş” (ordu artçısı)olarak bilinir oldu. Hz. Safvan b. Muattal, aynı zamanda fiziki olarak da uzun boylu bir sahabedir.

<< Önceki Sayfa - Sonraki Sayfa >>