Uluslararası Safvan bin Muattal Sempozyumu

 

Uluslararası Safvan bin Muattal Sempozyumu Sona Erdi

Adıyaman Üniversitesi ve Adıyaman’daki Sivil Toplum Kuruluşları ( SAFVAN-DER, ANADOLU GENÇLİK DERNEĞİ, İMAM HÜSEYİN DERNEĞİ, MÜSİAD, GÖKKUŞAĞI DERNEĞİ, ADIYAMAN İHH, ENSAR VAKFI, ADİM-DER, ADIYAMAN KÜLTÜR VE İLİM VAKFI, MANSUR-DER, KAHTA İKBAL-DER) işbirliğiyle 15-17 Şubat tarihleri arasında Adıyaman Üniversitesinde  düzenlenen ve İpekyolu Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen  “Adıyaman Uluslararası Safvan Bin Muattal Ahlak Sempozyumu” sona erdi.
Sempozyuma Adıyaman Valisi Mahmut Demirtaş,Adıyaman Milletvekili M. Murtaza Yetiş, Adıyaman Belediye Başkanı Necip Büyükaslan,Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M. Talha Gönüllü, kamu kurum ve kuruluşların amirleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, akademisyenler, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.
Adıyaman Uluslararası Safvan Bin Muattal Ahlak Sempozyumunun birincisini icra etmenin onurunu yaşadıklarını belirten Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M. Talha Gönüllü,” Adıyaman ilimiz, zengin kültür ve tarihe sahip güzide illerimizden biridir. İlimize bu seçkin konumu kazandıran temel özellik ise mübarek Sahabe Safvan Bin Muattal Hazretlerinin kabrinin ilimizde bulunmasıdır. Ev sahipliği yaptığımız bu sempozyum, yüce Sahabenin bizler için ifade ettiği değerlerin çok önemli bir ürünüdür. Bu sempozyum ile birlikte zaafa uğramış olan ve bizi biz yapan değerlerin yeniden canlanmasına önemlik katkılarda bulunacağına inanıyorum. 


Sahabe Safvan Bin Muattal’ın bütün ömrünü Peygamber Efendimizin yoluna ve onun getirdiği mesaja harcadığını belirten Milletvekili Murtaza Yetiş,  “Bugün Sahabenin Peygamber Efendimizden getirmiş olduğu mesajı insanlarımıza çok iyi anlatmamız gerekiyor. Bu mesajı da böyle Sempozyumlar ve çeşitli faaliyetler ile bilimsel bir şekilde insanlarımıza net bir şekilde anlatabileceğimize inanıyorum. Bu sempozyumun düzenlenmesine vesile olan ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.
Sempozyumda konuşan Adıyaman Valisi Mahmut Demirtaş ise, “Düzenlenen bu sempozyumun Sahabe Safvan Bin Muattal Hazretlerinin hayat felsefesinin anlaşılmasına ışık tutacağını belirterek, kutsal topraklardan bu diyarlara İslam Dinini yaymak için gelmiş olan ve Hazreti Peygamberin övgüsüne mazhar olan Sahabe Safvan Bin Muattal, Hz. Muhammed hayatta iken onu gören, onu dinleyen, onunla sohbet eden, onunla mukaddes yolculuğa baş koyan, İslam’ın ışıklı yolunun bir ilkesini dünyanın en ücra köşesine ulaştırmak için gerektiğinde fedai can eden, Efendimizin güzide arkadaşları, coğrafyaları ve zamanları birbirine bağlayan kilit bir öneme haizdir”dedi.   
Sahabe Safvan Bin Muattal (r.a.) Hazretlerinin sahip olduğu cesur ve mert kişiliği ve faziletli ahlakı ile Hazreti Peygamberin övgüsüne mazhar olduğunu belirten Vali Mahmut Demirtaş, “Peygamber Efendimizden hiç ayrılmamış olan ve onun ahlakıyla ahlaklanan Hz.Safvan, hiçbir zaman haksızlığa tahammül etmemiş, hak ve adaletten ayrılmamıştır. Yaşadığı sıkıntılarda Allahu Teala, Nur Süresinin ilgili ayetlerini indirerek, onu ve toplumu rahatlatmış, ayrıca, insanlık ailesinin toplumsal düzeni için düstur sayılabilecek ilkeleri inzal buyurmuştur. İslam tarihinde bu kadar öneme sahip bu mübarek zatın kabrine ev sahipliğini yapmakla kıvanç duymaktayız. Ancak, ne hazindir ki hayatında mütevazi, garip bir yaşayış süren Sahabe’nin kabri de mütevazi ve garip olmuş, bugüne kadar mimarisine gereken önem verilmemiş, inanç, kültür ve turizmine açılamamış, Adıyaman’dan bile bir çok insan bu mübarek zatın kabrinden habersiz olmuştur. 
Türkiye Diyanet Vakfı koordinesinde çevre düzenlemesi yapılacak olan Sahabe Projesinin Osmanlı mimarisinin bütün özelliklerini yansıtacağını belirten Vali Demirtaş, “Bu alana - Şehitlik, Araştırma Merkezi, 5 Bin Kişilik Cami ve Revaklar, Hafızlık Kur’an Kursu, Lojman&Misafirhane, Pansiyon, Şadırvan, Kafe-Restoran, Kurban Kesim Yeri, Dükkânlar, Otoparklar, Çeşmeler, Süs Havuzları, Piknik Masaları, Pergole ve Gölgelikler, WC'ler, Araç Yolları, Yaya Yolu ve Meydanlar, Yeşil Alan düzenlemeleri ve Ağaçlandırmalar yapılacaktır. Bu projeyi hayata geçirdiğimizde dini gecelerde yapılan ibadet ve etkinlikler burada yapılmış olacaktır. Bununla birlikte ilimizdeki ziyaretçi sayısı artacaktır. Ziyaretçi sayısını artırırken hedefimiz yalnızca inanç turizminin yaratacağı ekonomik katkı değildir. Tabi ki bu katkı da önemlidir. Ancak, biz sahip olduğumuz bu inanç merkezini, insanların mutlu ve üretken olabilmeleri için manevi beslenme ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla ziyaret etmelerine imkan sağlamayı hedeflerimiz arasında sayıyoruz. Böylece Adıyaman ilimizin inanç turizmine yönelik önemini daha da artıracağız. Adıyaman ilimizi sadece kültür ve turizmde değil, inanç turizminde de çok önemli bir noktaya getirmiş olacağız” dedi.

İnsanlığın Medarı İftiharı: Sahabi Safvan bin Muattal (Akademi Adıyaman Der.)

Resulüllah (sav)’ın Komşusu Hz. Safvân b. Muattal (ra) Şimdi Bizim Komşumuz
Doç. ‎Dr. Candemir Doğan

Safvan b. Muattal Sempozyumunun Ardından Doç. Dr. Candemir Doğan